06-12-2016 Overleg WTO mislukt: importheffing zonnepanelen nog niet van de baan

De Wereldhandelsorganisatie (WTO) is er niet in geslaagd om afspraken te maken over het wegnemen van handelsbarrières voor milieuvriendelijke producten zoals zonnepanelen. Daarmee blijven importheffingen van kracht.

De deelnemers aan het door de WTO geïnitieerde overleg over de Environmental Goods Agreement (EGA) zijn nu teruggekeerd naar hun eigen land om zich te beraden op de volgende stappen. De onderhandelaars van de Europese Unie, de Verenigde Staten en 15 andere landen (red. waaronder China)  konden het niet eens worden over welke goederen precies onder de overeenkomst zouden moeten vallen.

Overigens wordt er al sinds 2014 onderhandeld over het akkoord. Volgens insiders gooide China ditmaal op het laatste moment roet in het eten. Als China dat niet gedaan had, was er deze week een lijst gekomen met producten, zoals zonnepanelen en warmtepompen, waarvoor de importheffingen zouden vervallen. Tijdens de onderhandelingen in Genève werd gewerkt op basis van een lijst van circa 300 producten die opgesteld was door de covoorzitters van de Europese Unie en de Verenigde Staten. China haalde echter een eigen lijst tevoorschijn met een escalatie van het overleg als gevolg.

Europeees commissaris voor Handel Cecilia Malmström wilde zich niet uitspreken over  de vraag of de gebeurtenissen iets te maken hebben met het telefoongesprek tussen Donald Trump en de president van Taiwan. China toonde zich afgelopen week verbolgen over het gesprek. Malmström heeft gemeld dat de onderhandelingen over de EGA-overeenkomst in 2017 worden verdergezet.

https://solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie/i12731/overleg-wto-mislukt-importheffing-zonnepanelen-nog-niet-van-de-baan?utm_source=Solar+Magazine+Nieuwsbrief&utm_campaign=bc6b927517-Zonneflits_47-2016NL&utm_medium=email&utm_term=0_7a1e401455-bc6b927517-51542325