2011-12-07 40 keer zoveel zonnestroom in 2020

Het totaal geïnstalleerd vermogen aan zonnepanelen door Nederlandse consumenten kan in 2020 40 keer  meer bedragen dan nu: 4,000 Megawatt tegen100 Megawatt nu. Dit volume kan bereikt worden zonder subsidies. Bovendien zou de gemiddelde Nederlandse consument, bij een gelijkblijvend elektriciteitsverbruik en bij de huidige prijzen, minder kwijt zijn aan zijn elektriciteitsrekening met zonnepanelen dan zonder zonnepanelen. Dat blijkt uit onderzoek dat KEMA samen met 14 andere partijen heeft gedaan.

De vijftien partijen (in alfabetische volgorde: Alliander, BOM, DSM, ECN, Energy Valley, Enexis, Gemeente Amsterdam, IBC Solar, KEMA, KNCV, Mastervolt, NXP, Solen Energy, Scheuten Solar en Stadsregio Arnhem Nijmegen) hebben zich ten doel gesteld om het potentieel aan zonnestroom voor particulieren zo veel mogelijk te benutten en deze 4,000 MW in 2020 te realiseren. Dit zou betekenen dat in 2020 circa één op de acht huishoudens gebruik zou maken van zonnepanelen tegen circa één op de vijfhonderd huishoudens nu. Met dit vermogen aan zonnestroom kunnen 4 conventionele centrales worden vervangen.

Thijs Aarten, voorzitter Raad van Bestuur KEMA: “Het is een goede zaak dat lagere overheden, kennisinstellingen en bedrijven de handen ineen hebben geslagen om het enorme potentieel aan zonnestroom daadwerkelijk te benutten. De overgang naar een duurzame energievoorziening kan immers alleen gerealiseerd worden door samen te werken en door initiatief te nemen. We zijn op het punt beland dat het voor de consument daadwerkelijk loont om zonnepanelen te gebruiken. De verwachting is dat de prijs van zonnepanelen verder zal dalen. Dit maakt het voordeel voor de consument alleen maar groter.”

http://www.duurzaamnieuws.nl/bericht.rxml?id=73364