2012-03-08 Zonnepanelen voor huurders in Groningen

2012-03-02 | Bron: iNSnet |

Op maandag 5 maart plaatst commissaris van de koningin Max van den Berg het laatste zonnepaneel op het dak van een van de 25 huurders in de Groningse wijk Waterland.

Vijfentwintig huurders hebben er (in overleg met woningbouwcorporatie Nijestee) voor gekozen om zelf producent te worden van zonne-energie. Ze gebruiken hiertoe het dak van hun huurwoningen en leveren zichzelf zonnestroom. De lokale Groninger Energiecoöperatie ’Grunneger Power’ heeft de huurders hierbij kosteloos geadviseerd, van praktische en economische invulling tot en met juridische details.

Bijdrage Nijestee
Nijestee heeft zich achter het initiatief van de huurders geschaard en financiert de panelen voor. De huurders betalen de investering gespreid over 25 jaar terug via een huurverhoging. Grunneger Power heeft nauwkeurig berekend dat daar een grotere daling in de energiekosten tegenover zal staan. Dus: door zelf energie te produceren gaan de huurders er in maandlasten op vooruit.
Huurders worden producenten 
Dit is een bijzondere mijlpaal: ook huurders kunnen nu – zonder subsidies- hun eigen zonne-energie opwekken. Hiermee wordt de trend doorbroken dat zonne-energie alleen is weggelegd voor huisbezitters.

Gratis advies
Grunneger Power hoopt dat nog meer huurders het voorbeeld van Waterland zullen volgen: ”Wij juichen het toe dat iedereen mee kan doen en we geven gratis advies aan huurders in Groningen Haren en Ten Boer die serieus willen uitzoeken wat hun mogelijkheden zijn.”

Samenwerking 
Voor het feit dat de huurders samen optrekken in dit project ontvangen ze nog een kleine extra tegemoetkoming in de kosten van het Energie Convenant Groningen, uitgekeerd door Grunneger Power.

http://www.duurzaamnieuws.nl/bericht.rxml?id=77758