2012-05-16 Duitse energie kan volledig groen zijn tegen 2050

2012-05-15

 

Duitsland kan tegen 2050 al zijn energie uit hernieuwbare bronnen halen. Dat zegt de Duitse ingenieur Björn Pieprzyk in Rio de Janeiro, in de aanloop naar de VN-duurzaamheidstop Rio+20. “Duitsland zal vóór 2050 in staat zijn 100 procent van zijn energiebehoeften te dekken met hernieuwbare energie”, zegt Björn Pieprzyk, adviseur van de Duitse Federatie voor Hernieuwbare Energie (BEE). Maar daarvoor moet het afstappen van het huidige energiesysteem en onder meer snoeien in subsidies voor fossiele en nucleaire brandstof. “Er zijn nieuwe stimuleringsmaatregelen nodig voor hernieuwbare energie.”

Groot potentieel
Vandaag zijn hernieuwbare bronnen goed voor 12 procent van de Duitse energie. “We gebruiken ongeveer 20 procent hernieuwbare energie in de elektriciteitssector, 9 procent in de verwarmingssector en 6 procent in de brandstoffen. Het is nog steeds een klein percentage in vergelijking met fossiele brandstoffen. Maar het potentieel is zeer groot, vooral in de sector van de zonne-energie, maar ook bij biobrandstof en waterkracht.” Een Duitsland dat tegen het midden van de eeuw volledig op groene energie draait: het is een van de doelstellingen van de BEE, die meer dan 30.000 individuele leden en bedrijven groepeert. “Maar de meerderheid van de Duitse bevolking en de regering zijn minder optimistisch. Zij verwachten dat slechts de helft van de energievraag in 2050 gedekt zal zijn door hernieuwbare energie.”

Bijna concurrentieel
Volgens Pieprzyk is hernieuwbare energie vandaag leefbaar. “De laatste tien jaar is de kost van hernieuwbare energie – wind- en zonne-energie – zeer snel gedaald. Vandaag liggen de kosten voor hernieuwbare energie dicht bij die voor fossiele brandstofprijzen om elektriciteit te maken. Kerncentrales zijn veel duurder dan hernieuwbare energiebronnen.” Nu betaalt een Duits gezin ongeveer 25 cent per kilowattuur voor zijn energie. “De prijs voor zonne-energie is nu al lager dan dat bedrag. Deze energievorm zal echt concurrentieel zijn.” In Europa behoort Duitsland tot de voorhoede op het vlak van hernieuwbare energie, “maar andere landen zijn dezelfde weg ingeslagen en in sommige zijn de omstandigheden om hernieuwbare energie te gebruiken ook veel beter. Groot-Brittannië en Ierland hebben heel wat zon in het zuiden. Het is voor heel Europa mogelijk om deze weg in te slaan en doelstellingen te bereiken de volgende decennia. Maar dan moeten er wel meer politieke en wettelijke stimuleringsmaatregelen komen in sommige sectoren, vooral in de elektriciteitssector.”

Spanje en Italië
Schone, hernieuwbare energie draagt bij tot economische groei en werkgelegenheid en vermindert de afhankelijkheid van invoer. Daarom moeten regeringen de ontwikkeling van hernieuwbare energie meer stimuleren tijdens een crisis zoals die vandaag in Europa, zegt Pieprzyk. Hij ziet echter dat overheden reageren zoals Spanje en Italië en hun staatssteun voor groene energie terugschroeven, steun die net nu belangrijk is omdat “hernieuwbare energie zo dicht bij het punt staat dat ze concurrentieel is.” Rio+20 wordt van 20 tot 22 juni gehouden in Rio de Janeiro en komt na een aantal recente milieu- en ontwikkelingstoppen die weinig resultaat opleverden. Twintig jaar geleden werd in Rio de Janeiro de eerste Top van de Aarde gehouden.

 

http://www.duurzaamnieuws.nl/bericht.rxml?id=81353