2013-04-06 Mogelijk record opbrengst zonnepanelen door koude voorjaar

Het duurt dit jaar lang voordat het lente wordt. Maar dat heeft niet alleen nadelen. Scientias meldt, dat uit onderzoek van Wilfried van Sark, zonnecel-onderzoeker aan de Universiteit Utrecht, blijkt, dat hierdoor de rendementen van zonnepanelen veel hoger zijn dan anders, tot wel 10 procent.

Zoals u wel zult weten, leveren zonnepanelen veel stroom als de zon schijnt. Nadeel is echter dat zonnepanelen dan ook warmer worden, waardoor de prestatie achteruit gaat. Dit komt door het materiaal waaruit zo’n zonnepaneel bestaat: silicium. In hoeverre de prestaties van een zonnecel door warmte achteruitgaan, is mede afhankelijk van de wijze waarop zonnepanelen op het dak zijn bevestigd. Als een dunne luchtspleet tussen de dakpannen en het zonnepaneel aanwezig is, zorgt de wind voor een natuurlijke verkoeling.

Volgens het onderzoek leidt een lage temperatuur juist tot een verbeterde prestatie van de zonnepanelen bij eenzelfde hoeveelheid zonne-instraling als in mei of juli. De afgelopen week was er veel zon, waren de temperaturen laag en stond er een harde oostenwind. Niet alleen zijn wij gevoelig voor die kou, maar zonnepanelen voelen die kou ook. En dat is juist goed. De temperaturen van de panelen schommelden continue rond nul graden, bij volle zon. Dit leidde tot een verhoging van het rendement van maar liefst tien procent.

Van Sark vertelt: “Zonnepanelen hebben vaak in de maanden mei en juni in Nederland de hoogste opbrengst, op dagen waarbij het niet zo warm is.” Uit onderzoek blijkt dat in deze maanden vaak een recordopbrengst wordt gemeld. Wie weet gaat de opbrengst van de afgelopen dagen als record de boeken in.