2013-07-28 EU en China akkoord over Chinese zonnepanelen

China en de EU hebben een akkoord bereikt over de import van zonnepanelen in Europa. Er zijn geen details bekend gemaakt van de overeenkomst. De voorlopige importheffingen die de EU op 5 juni instelde, zorgden voor een flinke daling van de vraag naar zonnepanelen, resulterende in faillissementen van enkele prominente Europese bedrijven als Gehrlicher Solar.

Minister Ploumen zegt in het FD dat het goed is dat er overeenstemming is gekomen. De minister was tegen importheffingen. Maar ook een minimum tarief betekent uiteindelijk prijsstijgingen.

Thorsten Preugschas, CEO van het Duitse Soventix en voorzitter van AFASE, zegt: “Prijsstijgingen versnellen wat wij de laatste maanden al hebben gezien: krimp van de werkgelegenheid in de gehele Europese zonne-energie sector. Mochten de minimumprijzen, overeengekomen door de EU en China, op een te hoog niveau worden vastgesteld, dan moeten we personeel in de EU ontslaan en onze kennis en expertise buiten Europa proberen aan te bieden, waar de vraag naar zonne-energie zeer groot is. We zouden dan echter werken met lokale installateurs waardoor duizenden Europese installateurs achterblijven met een tekort aan werk van zonne-energie projecten.”

Dennis Gieselaar, algemeen directeur van Oskomera Solar Power Solutions en bestuurslid van AFASE, voegt hieraan toe: “We willen geen prijsverhogingen omdat deze leiden tot vraaguitval in Europa. Niemand zal erop vooruitgaan bij een overeenkomst die gebaseerd is op onredelijke minimumprijzen. Ook Europese fabrikanten niet. En dat allemaal in een tijd waarin de EU juist duurzame werkgelegenheid zou moeten stimuleren.”

 

http://www.duurzaamnieuws.nl/eu-en-china-akkoord-over-chinese-zonnepanelen/