25-09-2014 Zonder investeringen geld besparen op de energierekening

Monique Horsting | overstapgids.nl

 

In een ideaal scenario bent u geheel zelfvoorzienend in uw energie met zonnepanelen. Naast het feit dat u hiervoor moet investeren is het ook niet altijd mogelijk, bijvoorbeeld wanneer u in een appartement woont. Zolang u nog energie afneemt van de energieleveranciers is de meest zuinige manier van omgaan met energie, de energie die je juist niet verbruikt. Dat is goed voor milieu, maar zeker ook voor uw portemonnee. Een gemiddeld huishouden in Nederland is bijna € 2.000 per jaar aan de energierekening kwijt. De nota kan met onderstaande handige tips al snel enkele honderden euro’s lager uitvallen.

1. Zet laptop of pc op energiebespaarmodus

Als u gebruik maakt van elektronica, zoals een pc, laptop of tablet dan bestaat er de mogelijkheid te kiezen voor de “energiebespaarmodus”. Deze modus is ideaal als u weinig van uw apparaat vraagt, zoals het gebruik maken van een tekstverwerkingsprogramma of het surfen op internet. Bij zwaardere toepassingen kunt u weer de standaard modus inschakelen zodat uw apparaat voldoet aan uw verwachtingen.

2. Gebruik niet teveel water bij het koken

Wanneer u kookt doet u er verstandig aan om enkel de hoeveelheid wat te gebruiken die u nodig hebt. Dit scheelt niet enkel in het waterverbruik, maar ook in de energie doet morden aangewend om de te grote hoeveelheid water te vervangen.

3. Neem energie af van de goedkoopste aanbieder

Energie aanbieders hanteren sterk verschillende tarieven voor stroom en gas. Zogenaamde slapers maken gebruik van een slapertarief die een stuk hoger ligt, dan de het tarief dat u kunt krijgen wanneer u kiest voor goedkope energie. Slapers zijn diegene van wie het contract al is afgelopen, maar is verlengd doordat een reactie van beëindiging is uitgebleven. Indien u zich hierin herkend kunt met inachtneming van de opzegtermijn snel en kosteloos overstappen van energie. Dit kan u € 500 per jaar schelen. Ook wanneer u in het verleden bent overgestapt loont het vergelijken. De tarieven van de leveranciers veranderen namelijk ieder half jaar.

4. Waterbesparende douchekop

Douche minder lang en maak gebruik van een waterbesparende douchekop. 1 minuut korter douchen en een waterbesparende douchekop levert een besparing van meer dan duizend liter water op, maar zorgt ervoor dat er ook minder water verwarmd hoeft te worden. In uw portemonnee bedraagt dit zo’n € 40 per jaar dat u bespaart.

Bronnen:

http://goedkope-energie.org/

http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/overige_belastingen/belastingen_op_milieugrondslag/energiebelasting/