27-03-2014 Eerste zonnepanelen op Amsterdam Arena gelegd

De eerste zonnepanelen zijn geïnstalleerd op het dak van de Amsterdam ArenA . In de maand mei moet het volledige zonnedak opgeleverd worden. Het bestaat uit zo’n 4200 panelen. Het Platform Duurzame ArenA legde vanochtend symbolisch de eerste zonnepanelen op het stadiondak. Daarmee gaven zij het startsein voor de realisatie van het grootste zonnedak van de hoofdstad. In totaal installeert de Amsterdam ArenA de komende periode ongeveer zevenduizend vierkante aan zonnepanelen op de niet-licht doorlatende, niet-bewegende delen van het stadiondak . Het zonnedak van de ArenA zal ongeveer 930.000 kilowattuur per jaar produceren . Dat is tien procent van de elektriciteit die het stadion momenteel jaarlijks verbruikt en vergelijkbaar met het elektriciteitsverbruik van zo’n 270 huishoudens .
De plaatsing van de panelen brengt de ArenA in de top van Europese ‘zonnestadions’.  “Ik ben buitengewoon trots op dit bijzondere moment”, aldus Henk van Raan, projectdirecteur van het duurzaamheidsprogramma ‘Amsterdam ArenA. Vanzelfsprekend duurzaam’. “Het was een lange weg om dit voor elkaar te krijgen, maar het is gelukt! Hiermee zijn we weer een stap dichter bij ons einddoel: per saldo klimaatneutraal in 2015.”

De aanleg van het zonnedak kost circa 1,6 miljoen euro en wordt uitgevoerd door enkele Green Deal-partners van de ArenA, namelijk Nuon, BAM en Arcadis. Oskomera verzorgt de levering en montage van de zonnepanelen. De Green Deal-partners helpen de ArenA om in 2015 per saldo klimaatneutraal te zijn.

 

http://www.solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie/eerste-zonnepanelen-op-amsterdam-arena-gelegd.html?utm_source=Solar+Magazine+Nieuwsbrief&utm_campaign=99201c9cf1-Nieuwsbrief_13_2014&utm_medium=email&utm_term=0_7a1e401455-99201c9cf1-51542325