5-6-2013 EU besluit tot importheffing op China zonnepanelen

Ondanks tegenstand van lidstaten als Nederland en Duitsland heeft eurocommissaris De Gucht op dinsdag besloten om importheffingen in stellen voor zonnepanelen uit China.

De voorlopige heffingen zullen donderdag ingaan en aanvankelijk 11,8% bedragen. Ze zullen geleidelijk aan stijgen tot een gemiddeld niveau van 47,6% op 6 augustus indien er in de tussentijd geen vergelijk met China is getroffen. In december volgt een definitief besluit, dat wel goedkeuring van de EU-landen behoeft.

Volgens De Gucht moeten de Chinese fabrikanten hun producten aanbieden tegen prijzen die het concurrentienadeel van de Europese industrie zouden wegnemen. De prijsopslag hoeft niet exact overeen te komen met het niveau van de heffingen, omdat er in dit soort gevallen ook afspraken worden gemaakt over volumes.

Teleurstelling

Nederlandse installateurs vrezen minder omzet en verlies van arbeidsplaatsen omdat de Chinese panelen duurder worden de vraag ernaar zal afnemen.

‘De groei van de zonnepanelenmarkt was de laatste tijd onstuimig, we vrezen dat de importheffing ons terugwerpt in de tijd’, aldus Titia Siertsema, voorzitter van ondernemersorganisatie Uneto-VNI. ‘De importheffing komt op een bijzonder ongelukkig moment. Zonnepanelen leveren installateurs de laatste tijd extra veel werk op in een markt die hard wordt getroffen door de crisis in de bouw. De omzet in zonnepanelen hebben zij momenteel keihard nodig.’

Onherstelbare schade

Afase, een organisatie waar Europese installateurs van zonnepanelen zich in hebben verenigd, is ook slecht te spreken over strafmaatregel uit Brussel. ‘lmportheffingen, ongeacht de hoogte, zullen onomkeerbare schade aan de gehele Europese zonne-energie-industrie aanrichten’, aldus bestuurslid Peter Desmet.

Afase heeft eerder gezegd dat importheffingen zullen leiden to verlies van 6000 banen in Nederland. In totaal verdienen er naar schatting momenteel zo’n 15.000 mensen hun brood met het plaatsen van zonnepanelen.

Handelsoorlog

Ook Natuur en Milieu reageert negatief. ‘Met een importheffing schiet Europa in zijn eigen voet,’ zegt Ron Wit, hoofd energie bij Natuur & Milieu. Volgens hem wordt de hele zonne-industrie in Europa jaren terug in de tijd geworpen. ‘Een handelsoorlog met China over schone energie en technologie is het laatste waar we nu behoefte aan hebben.’

Het is volgens Wit absurd om schone zonnepanelen onder vuur te nemen terwijl we alle zeilen moeten bijzetten om de CO2-uitstoot te verminderen.

Dumpingmarges van 112,6%

De Europese Commissie beschuldigt China ervan dat het panelen ver onder de kostprijs dumpt op de Europese markt. De oorzaak daarvan ligt volgens De Gucht in een enorme overcapaciteit in China. De Chinezen zouden 50% meer produceren dan de wereldwijde vraag naar zonnepanelen.

De Guchts diensten hebben dumpingmarges van maximaal 112,6% en gemiddeld 88% gemeten. De heffingen vallen lager uit, omdat de Commissie ervan uitgaat dat de verhoudingen tussen Chinese en Europese fabrikanten bij heffingen tussen 37,2 en 67,9% weer gelijk zijn getrokken.

Forse prijsdalingen

Sinds 2009 is de prijs van zonnepanelen met meer dan 70% gedaald. De grootste daling vond vorig jaar plaats. Toen werden panelen grosso modo 30% goedkoper. Daardoor is het voor huishoudens zelfs zonder subsidie aantrekkelijk om zonnepanelen te laten plaatsen.

Als gevolg van de toevloed van goedkope Chinese panelen zijn Europese producenten van zonnecellen de afgelopen jaren nagenoeg allemaal kopje onder gegaan. Dat was voor de solarsector extra reden om tegen de importheffingen te pleiten: er waren toch geen Europese producenten meer over die bescherming tegen China verdienen.

Geen angst

Maar volgens De Gucht kan die industrie zich nu weer herstellen en maken de maatregelen de sector als geheel ook duurzamer. ‘Goedkoop en in overvloed klinkt prachtig, maar het leidt tot een race naar de bodem.’ Hij zegt ook de gevolgen voor andere belanghebbenden, zoals installateurs, te hebben meegewogen.

‘Ik doe gewoon mijn werk’, aldus de Belg. ‘De Commissie is verplicht om de Europese industrie beschermen tegen oneerlijke handelspraktijken. We moeten niet terugschrikken voor legale maatregelen als ons schade wordt berokkend. En we mogen ons beleid zeker niet laten dicteren door angst voor tegenmaatregelen.’

Niet blij

Hij wijst erop dat ook de Amerikanen heffingen hebben gelegd op Chinese zonnepanelen. Hoewel de maatregelen niet helemaal zijn te vergelijken, heeft dat in de VS niet geleid tot prijsstijgingen. Volgens een ambtelijke bron leert de ervaring dat de prijsstijgingen ook in de EU ‘veel lager’ zullen uitvallen dan de heffingen, omdat ze voor een belangrijk deel worden geabsorbeerd in de distributieketen.

Minister Ploumen van Buitenlandse Handel is niet blij met de importheffing, zo laat ze weten. Nederland zal zich, samen met gelijkgezinde landen, blijven verzetten tegen een dergelijke maatregel, zo meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Op 11 juli zal Ploumen met een aantal grote Nederlandse bedrijven uit de zonnesector om de tafel gaan zitten om te bespreken wat de beste strategie is.

Als de Chinezen voor die tijd niet hebben ingebonden, moeten de EU-ministers van handel in december besluiten of ze de heffingen definitief maken, met een looptijd van vijf jaar. Pas na dat besluit wordt het geld ook daadwerkelijk geïnd. De opbrengst vloeit, net als andere importheffingen, in de EU-kas.

 

http://fd.nl/economie-politiek/346285-1306/eu-besluit-tot-importheffing-op-china-zonnepanelen