6-7-2015 Monokristallijne versus Polykristallijne zonnepanelen

Bij het kiezen van het meest geschikte zonnepaneel wordt de consument geconfronteerd met veel keuzes op het gebied van kwaliteit en prijs. In veel markten, niet alleen zonne-energie, zoeken consumenten naar de best mogelijke prijs/kwaliteit… …maar terwijl ze dit doen, zien ze de technologische opties over het hoofd. Bij de keuze voor zonne-energie is het belangrijk om de prestaties tussen monokristallijne en polykristallijne zonnepanelen te vergelijken.

Eenvoudig gezegd, het wezenlijk verschil tussen polykristallijn en monokristallijn rust in de samenstelling van het siliciumsubstraat dat wordt gebruikt voor zonnecellen en dus van de zonnepanelen. Zoals de naam al zegt: monokristallijn bedoelt een “een enkele kristal”, terwijl polykristallijn betekent “veel kristallen.” Een grote kristalgrootte leidt tot efficiëntere zonnecellen, dat is waarom monokristallijne cellen 10 tot 15 procent efficiënter zijn dan de polykristallijne tegenhangers.

Maar er schuilt een addertje onder het gras: de productiekosten voor monokristalijne zonnecellen ligt 20% hoger. Je zou monokristallijn kunnen vergelijken met de productie van originele koffie, gekweekt uit een bepaald soort boon, die meer zorg en voorbereiding vereist dan een gemengd product. Polykristallijn en multikristallijn silicium zonnepanelen vormen wereldwijd de overgrote meerderheid van verkochte PV-panelen.

Dus, wat is beter?
In feite is de vraag of je moet kiezen voor polykristalijne of monokristalijne zonnepanelen niet echt een vraag, maar eerder een kwestie van specifieke doelen bepalen die je met het zonnesysteem wilt bereiken. Het antwoord hangt af van de locatie, de ontwerpparameters van het project en andere factoren, waaronder de plaatselijke arbeidskosten en de tarieven van de nutsbedrijven.

Over het algemeen zijn polykristallijne zonnepanelen ideaal voor installaties met bijna onbeperkt dak- of grondruimte. Het is ook zinvol voor eigenaren die installatiekosten willen minimaliseren. Aan de andere kant, monokristalijne zonnepanelen zijn idealer voor kleinere daken of daken met beperkte ruimte, omdat monokristallijne cellen een hogere efficiëntie hebben waardoor je meer vermogen behaalt op dezelfde oppervlakte. Monokristallijne panelen beschikken ook over een lagere temperatuur coëfficiënt, wat betekent dat als de panelen heter worden, ze doorgaans beter presteren dan hun polykristallijne tegenhangers. Er zijn belangrijke verschillen te overwegen bij het afwegen van de voordelen van polykristallijne en monokristallijne panelen, maar het belangrijkste punt om te onthouden is dat er geen one-size-fits-all oplossing is. Consumenten moeten worden geïnformeerd over alle technologische opties en een goed advies krijgen over  het meest geschikt zonnepaneel op basis van de specifieke energiebehoeften van het zonnesysteem.

Om deze redenen heeft Sunny City Home zowel monokristallijne als polykristallijne zonnepanelen in het assortiment. Nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden? Neem dat contact op met een van onze specialisten voor een advies op maat.

 

https://estg-zonnepanelen.nl/nieuws/blog/2015/07/06/monokristallijne-versus-polykristallijne-zonnepanelen/?utm_source=Nieuwsblog&utm_campaign=515de891be-RSS_Feed_van_Blog1_8_2015&utm_medium=email&utm_term=0_7153742842-515de891be-173091065&mc_cid=515de891be&mc_eid=5247e0815f